Att mata småfågel vintertid

Under den kalla årstiden behöver småfåglarna fet och näringsrik föda. Allt för att hålla uppe kroppstemperaturen under kalla dagar och nätter.


Nätterna är långa och fåglarna måste få i sig så mycket mat som möjligt under dagtid för att klara kylan under den mörka delen av dygnet. 
En småfågelmatningarna ger också fina tillfällen att studera fåglarna på närmare håll och kanske lära sig att se skilnaden mellan de olika arterna. Deras utseenden och beteenden skiljer sig åt och även könsskillnader mellan en och samma art finns.

 

De flesta fåglar som besöker en utfodringsplats brukar vara finkar, mesar och sparvar. Men till bordet kommer också skator, trastar och hackspettar. Har man lite flyt kan även övervintrande flyttfåglar som bofink, bergfink, rödhake, svarthätta m.fl. dimpa ner.

Foto Anders Vestlund (c)
Foto Anders Vestlund (c)
Frö, nötter och talg
Födan bör vara så fettrik som möjligt, t.ex solrosfrö och hampfrö. Har man gulsparvar i närheten kan man också blanda i kornkross, havrekross eller havregryn.
Blandfröpåsar innehåller mycket havre som ratas av de flesta fåglar. Köp hellre rena påsar av solrosfrö, havrekross och hampa och blanda själva.
 
Andra bra alternativ är jordnötter, talgbollar och delade kokosnötter.  Dessa gillas av de flesta mesar, nötväckor och siskor.
Ta bort nätkassarna som ibland finns runt talgbollar och jordnötter och placera i stället innehållet i lämpliga foderhållare eller spiraler.

När maken fryser och födan till stora delar består av torrt foder är det en fördel om det även finns tillgång till vätska. Antingen kan man lägga ut frukt som innehåller vätska, t.ex äpplen, bär, gurka o.s.v., eller vatten om man lyckas få det att inte frysa.
 
Späck, talg, ister kan man ta till om minusgraderna kryper neråt. Gillas av blåmesar, talgoxar, större hackspettar, nötskrikor m.fl., likaså ost eller smör/kokosfett som kan smetas på stenar eller stammar.
Frukt (äpple, päron) och russin gillas av bl.a. trastar och sidensvansar.

Alltför salt mat eller näringsfattigt och sötat bröd är ingen bra mat, inte ens för fåglar.  

Placering
Placera fågelbordet eller fröautomaten i närheten av ett träd eller en buske. Då har fåglarna nära till skydd när t ex sparvhöken eller katten dyker upp. Använd gärna automater eller bord där fåglarna inte kan sitta bland maten och förorena. Allt för att undvika att smittsamma sjukdomar sprids. Rengör fågelborden med jämna mellanrum.

Matar man fåglar inom tätbebott område bör man kanske undvika att lägga ut matrester. Visserligen ratar fåglarna det de inte gillar men alltför mycket onödig mat samlar till sig andra varelser under fågelbordet. ​


Du kan mata småfågel vilken tid på året som helst. Fast det är egentligen bara under snörika och kalla dagar som fåglar behöver hjälp med att hitta föda.
Du behöver inte heller fortsätta mata hela vintern om du inte har möjlighet. Finns ingen mat att tillgå flyger fåglarna till andra bord.


 

Ser foderrören ut så här bör de tinas. Ser foderrören ut så här bör de tinas.

Bord och fröautomater

I handeln finns många olika designer av fågelbord och fröautomater att välja bland. De flesta är funktionsdugliga, medan andra kanske mest är till för betraktaren.
 

Talgbollar kan t ex placeras i en spiral eller i en hållare.


Nötter kan hällas i en nöthållare och blandfrö i ett rör.

Vill man undvika att kråkor och skator lägger beslag på hela ransonen på några minuter kan man göra en bur av grovmaskigt nät runt foderautomaten.

NOF/e bernas